Hoe werkt het

De Vestingbar zit anders in elkaar dan je misschien zou denken. Achter de schermen van de kroeg en haar vereniging “De Gevreesde Koe” gebeurt er een hele hoop, waar een gezellig groepje hardwerkende mensen achter zit. De leden van de Vestingbar zijn namelijk juist de mensen achter de bar en achter de schermen: het personeel! De VB is uniek in haar opzet omdat alle leden in de vereniging op een heel directe manier verantwoordelijk zijn voor het goed lopen van de bar. Ze zorgen samen voor de bedrijfsvoering van de bar.

De Vestingbar is dus een kroeg gerund voor én door studenten. De gehele organisatie bestaat uit mensen die het leuk vinden om in hun vrije tijd bezig te zijn in de horeca. Om de kroeg zo goed mogelijk te laten draaien, zijn er een hoop verschillende functies, varierend van het tappen van een biertje tot het sleutelen aan sfeerverlichting en het begeleiden van bands. Daarom zijn er binnen de bar vijf divisies:

 1. De Tappersdivisie
  Studenten in deze divisie zijn volleerd barman / -vrouw en zijn het meest zichtbare personeel in de kroeg. Zij zorgen namelijk voor jouw eerste biertje tijdens de intro, de kroket als je om 2:00 ‘s-nachts weer honger begint te krijgen en zelfs het colaatje als je bier eigenlijk heel erg vies vindt.
 2. De DJ-divisie
  Hoog in de toren zorgen deze maestro’s voor de meest uiteenlopende muziekstijlen op een avond. Of het nou gaat om dance, house, disco, rock of happy hardcore, een DJ weet veel van muziek en weet wat het publiek wil. Zij zijn de gangmakers van de avond. Ze draaien dat ene nummer, waarop zij je voor het eerst zoent. Ze draaien liedjes van toen, waarvoor je je schaamt dat je ze nog kent of juist de laatste hits waardoor jij de avond van je leven hebt.
 3. De Portiersdivisie
  Deze stabiele rotsen bewaken de veiligheid op de drukkere avonden. Doen ongeregeldheden zich voor, dan zijn zij alert hierop en weten zij de situatie onder controle te houden. Zij zijn degenen die je voorzichtig de deur uit werken als je dat ene meisje met je dronken harses wel heel diep in de ogen kijkt of de beschermende engel die opeens naast je opduikt als je net in de vuurlinie van een ruziend stelletje staat. Daarnaast zorgen onze portiers voor het betere plak en knipwerk, zodat je ook veilig thuis komt als je van je barkruk lazert of over je eigen benen struikelt. Veiligheid staat boven alles en dat weet een portier maar al te goed. Je herkent onze portiers aan hun gele truien.
 4. De Evenementendivisie
  “Backstage” is natuurlijk ook genoeg te doen. Een groep (ook wel de ‘ED’ genoemd) binnen de bar zet zich in om sommige avonden nog net even wat extra’s te geven. Ze verzorgen films, themafeesten, ronselen bands om een keer te komen spelen en verzorgen licht en geluid in de bar. Zij zijn de mensen die hebben gezorgd dat jij droog staat onder de tent op het terras, die de DJ’s op een prachtige DJ-booth zetten in het Atrium en zorgen dat de band versterkt ook lekker klinkt. Om een avond echt bijzonder te maken, ben je bij hen aan het goede adres.
 5. De Technische Dienst
  Deze mensen zijn handig met de waterpomptang, de schroefboormachine en de klauwhamer. Zelfs de bar waaraan je zit is een product van deze divisie. Zij zorgen voor al het onderhoud in en om de bar, zodat je fijn je biertje kan drinken zonder dat je wordt natgespoten door bijvoorbeeld een lekkende tapkraan. Dus hoewel zij zelf tijdens een avondje in de kroeg niet opvallen als personeel, hun werk mag er zijn!

Dit alles gaat onder bezielende leiding van het Bestuur. Als bestuurslid zorg je voor beleidsvoering binnen de bar. Je zorgt voor contacten met externe instanties, onderhandelt met relaties en leveranciers en weet precies wat er binnen de vereniging speelt. Het is een drukke taak om te vervullen, maar tegelijkertijd leer je een boel over het bedrijfsleven. Onder oud-bestuursleden van de VB zitten dan ook veel succesvolle zakenmensen bij internationale topbedrijven.

Naast de divisies en het Bestuur hebben we ook nog een aantal belangrijke commissies zoals de Promocommissie (zonder flyers, posters en social media geen gezellig feest!), de Bijzonder Bier Commissie (we hebben altijd zo’n 2/3 wisselbieren van tap en zo’n 50 bijzondere biertjes van fles en dit assortiment wisselt voortdurend), het Beheer, de KasCo en de Website Commissie!

Al deze mensen maken de Vestingbar al meer dan 50 jaar, sinds 1969, een succesvol lopende studentenkroeg op de campus, die pas sluit als de laatste klant daadwerkelijk naar huis is gegaan.

Ook interesse om VB’er te worden? Vul dan in de VB een viltje in of klik hier om je aan te melden en meer informatie te krijgen!